Friday, January 23, 2009

Motor, Teman Serumah & Rokok

Motor.

Aku tengok orang orang yang bawa motor ni, kadang kadang menakutkan.

Main selit selit je dia tepi lori, tepi kereta, depan lori, depan kereta. Kalau silap langkah boleh free free je kena langgar. Ish.

Moon, ko esok dah boleh bawak motor, berhati hati ketika menyelit ok. Sila berhemah ok.

Satu lagi, aku tak boleh tengok orang tua bawak motor. Aku rasa kasihan. Mcm sedih.
Orang tua tak patut bawak motor bagi aku.
Sebab nanti kalau cuaca terik then pengsan masa tgh bawak motor, cenggane?

Kawan kawan semua, kalau boleh, jgn naik motor. Dan jgn benarkan ayah atok pakwe atau adik adik anda naik motor.

Sila berhati-hati ketika menaiki motor.

Bahaya. Sayangilah keluarga.

p/s: Bengang betul kalau Seth naik motor or bonceng motor dgn kawan.



Teman Serumah.

Ciri-ciri teman serumah yang baik adalah:

Tolong rakan memasak di dapur. Bukan buat dek jer… Apa kau ingat kau ni puteri or putera raja ke nak suruh orang tolong masakkan? Dah la ko pun nak makan sekali.

Menjaga kekemasan dan kebersihan rumah agar sedap mata memandang. Bukan main campak je seluar, kain, tudung, dan beg sesuka hati, Gantung air bungkus kat memane sampai berhari hari. Haih. Teruk betul. Anak siapalah tu…tu baru rumah sewa, rumah menumpang, belum rumah sendiri lagi tu. Ish ish.

“Go dutch” bila tiba waktu beli barangan rumah nak masak. Takkanlah kawan ko yg dapat elaun sikit nak bayar semua?!! Amboi amboi, banyak hodoh muka lu? Tak reti reti ke nak hulur duit, share duit beli barang rumah? Haih.

Duplicate kunci sendiri dan jaga kunci tu bebaik. Kalau kunci hilang, sila ringankan mulut pergi pinjam kunci kawan and duplicate sendiri ok? Jangan ngada-ngada nak suruh kawan ko balik cepat. Siapa suruh tak jaga kunci rumah bebaik kan? Salah sendiri la kan. =P

Bergotong-royong membersihkan rumah, mencuci bilik air. Kalau tak nak cuci, tak nak tolong, sila berambus!!
Tidak sesuka hati mengalihkan barang-barang tuan rumah. Amboi, anda tidak guna akalkah? Itu bukan rumah mak bapak pakcik makcik anda ok?

Tidak sesuka hati menggunakan kuasa veto dalam membuat keputusan. Jika orang yg ada hak dalam membuat keputusan kata “NO”, it means “NO” ok? Which part of bahasa melayu or bahasa inggeris that u don’t understand?

p/s: Jika anda tidak suka ciri-ciri di atas, sila cari rumah sewa sendiri and berambus cepat ok? Jangan pijak kepala orang yang baik hati, nescaya anda akan mendapat kesusahan di kemudian hari.



Rokok

Pagi pagi je polan si polan hisap rokok.
Aku duk sebelah, terkena asap rokok. Terkena asap rokok tak kesah lah kan..
Tapi paling geram bila asap rokok tu masuk hidung aku!!! Haish!!!!

Aku ni dah la kering. Hirup pulak udara yang tak segar. *sedih*

Bagi menjaga kesihatan Seth, Summer bertekad, segala peralatan yang dijumpai yang bersangkut paut dengan rokok akan dimusnahkan dan dibuang. Tidak kira mahal macam mana sekali pun. Tidak kira di hadapan kawan kawan atau keluarga sekalipun. Pedulik apa aku!!!

Kita kaum perempuan kena tegas!! Kena ambil tindakan drastik!!

p/:s Seronok rendam rokok Seth dalam air. Lepas ni nak buang Zippo pulak.

15 comments:

`narumi said...

motor-> da tu transport yg mampu skg nk wat cenggane.. blom jadik dato lg nk angkat bmw sbijik wat g keje.

teman srumah-> ahaa... satu bende x masuk lam list tuh... jeng2.. pandai makan pndai basuh... jgn perap dalam sink berhari2 lpas tu last2 housemate tlg basuhkan...

rokok-> no komen.. im not smoker myself.. sedut asap fogging ade la kat sne..

mOOn said...

hahaha..sab, lu mmg otai lar...

Tidus said...

motor - ah.. mat rempit patot mampos je. akakaka...


teman serumah - ah.. tambah lagi sket..jangan main ambil tak kisah je barang orang lain.. tau la ko tak kisah barang2 ko.. tapi takpayah la usik barang orang lain.. orang lain tak semestinya macam kita tak kisah kan?...

rokok - no komen.. smokers kalau nak isap rokok isap la tempat yang yang jauh dari orang yang tak merokok..


Regards,

Tidus
Save Your Life!

DeWi said...

motor...
ya, di kwsn perindustrian sgt menggila... ske mkn jalan di jln btntangan.... kalo sbijik 2 x pe.. neh dh bderet moto.. cm ade lane moto plak kn.... bhaya2... nasihat kepada rkn2 yang memandu kereta n menonggang motosikaal.. sila bhaati2..

ya.. hal ttg tmn serumah..
harap smua rkn2 bsbr...
ye r... smua pon intern bukan...
nnti dh ade gaji, bole la duk umah masing2.. bilik masing2... bawu swonok bkn.. x payah share2...
ye r... gaji kalo bekerja, masa tu... konpom suda ribu2.. makanya, x kn la nk share2, nompang2..mesti mahu ada ruangan sndrik... duet time tu dh bribu kanggg... ape brg nompang2..share2.. kcuali la.. masa tu x bkemampuan sama dgn tmn yg dshare... tu laen crita....
yaaaa... even kter duk brmi2, kne aggp as adik bradik.. tp, brg org, kter still kne hormat... kne ada budi bhsa sket... mak bapak kter dh puas ajar kn time kecik2 dlu....

rokok? yezza.. tingat aku ttg dewahati yg dh benti rokok... rokok neh x elok... byk akibat buruk...

' sLay said...

Aku sokong! Tp Zippo tu kasik kt aku, biar aku simpankn. Aku pn dh berhenti bli rokok skrang, cuma pow org jer.

mAshe said...

huhu. ako pong sesgt kesian tgk pacik tua naek muto. kalo naek beskal lg shian. rase cam nk benti kasi tumpang je. huhu

''''dELinDa said...

aku ske la bace yg teman serumah tu. maybe 1 ari nnt aku share umah ngn org, aku print ltak kt pintu. bleh x Sab? hee

ReDoNe said...

motor: time aku bwk motor, aku riso kete masuk/kuar smpg sesuke hati.. aku langgar kang aku yg parah. time bwk kete, aku lak riso motor selit2x.. kang dia langgar aku, dia parah. ^^

tmn srumah: byk lg rules tu. tp 1 je la aku nk tmbh. bkn tmbh la, opinion. Duduk ber"sharing" ni, sntiasa brfkr tntg org len. Bkn brfkr kpd diri sdiri shj. sbb kita berkongsi; air, internet, ruang, privacy dll. Kpd yg rase diri tu agak selfish, maka elaklah drpd hidup berkongsi. Seswai duk sorg2; xpyh nk q bilik air, xpyh nk kgsi internet n leh dwnld ske2 hati, xpyh nk msk utk org len, xpyh nk ungkit2x & back talking. Bcoz u own the room/house. When we shared, every1 need to pay same amount of rent. Jadi, spatutnye sume org dpt sama adil. Tanamkn sikap proaktif, nmpk pnggn xbsh tlg bshkn wlpn bkn yg sdiri, nmpk air dlm fridge da nk abis tlg mskkn air, nmpk smph berlonggok kat dlm tong smph tlg buangkn etc. No use to blame others, pot pet pot pet pon bknnye pnggn tu bersh pn, air dlm botol xbrtmbh, nasi pn xkn msk.

Aku plg xsuke kalu dgr org pot pet, dan aku pn xsuke aku pot pet, sbb kalu aku da start pot pet mcm2 aku kuar n mybe hurt others. Sume da bsrkn, da graduate, da ade gaji, da nk jd mak bapak org, spatutnye this kind of thing xpatut jd la. So, aku nasihatkn sila pikir mane 1 golongan korg, share type ke selfish type sblm mmbuat kptsn utk menyewa rmh. Waa. Pnjg aku comment. ptut wat post baru ni.

rokok: xtau lak nk komen ape. tp stakat ni aku berkwn je ngn prokok. 70% kwn aku mrokok, n penah 1 mase aku jmp kwn lame2 dlm 15 org, aku sorg xmrokok. so aku dikategori sbg prokok pasif. ^^

ღ~n0n0i~ღ said...

hmm.. byk nak komen tentang entry ni..
coz skrg ni mmg le sangat bermasalah ngan hozmet
SANGAT!
huhuhuhu

tp xpe la..
dah nak pindah da pon...

Deric said...

Hello,

nice to view your blog
Just want to be your blog Followers

we have a lot comment very similar points of view.
check out my blog to give me some comment, Thank

http://worldtravellines.blogspot.com

kinGkOnG said...

motor: mmg brtol pon ape yg ko ckp tu..tp bagi yang duduk kat bandar mcm kl ni motor kenderaan yang paling menyenangkan lagi time pegi balik kije..

teman serumah: mmg kite kene tolak ansur..tapi sume orang kne la ade rase tanggungjawab..bnd nie bukan jadi time dok nyewa bujang2...da ber family pon akan jadi gak bnd nie..

rokok: aku benci kaum kerabat rokok..

B, Queen B said...

You Go Girl~!!I have always love your style~!! Muah muah..love u n misses u a lot.

azmi said...

motor:...aku pakai motor..sape2 yang xpakai motor tuh xtau lah..ekeke....aku suke bawk motor..aku suke makeup motor...n sume pasal motor...kate orng...laki suke mende yang teknikal..n motor satu permainan bagi aku...ekeke...aku suke mtor aku cantik n performace terjage...soal ciluk,nyelit2...no komen... =D..

roomate: no komen...sbb skang nih aku duk umah jer...

smoking: ekeke....oit seth...bis la ko kene benti rokok...xpe...pape teng ngan aku laa...sab,jgan marah yer...hahaha....

Adil said...

Hello Sab!

Setakat ni dah berapa kali dah tengok orang accident motor depan mata. Memang bahaya. Walaupun ada orang kata bahaya ni subjektif, tapi fikir la jugak kan.. kalau kereta langgar kereta & kereta langgar motor, mana lebih parah? Pernah naik motor sekali, masuk sungai, pastu lupekan jela.

Nape lama dah tak blog?

Pjoyz Zul said...

Yeah.. agree... kalo sume orang responsible, takde la kes sepah sana sini, pinggan bertimbun dan sebagainya. dan paliang penting x sape yg akan bising kalo sume tau jg diri sendri.

rokok sux!